El camino de la muerte [A Bolíviai halálút]

[postlink]http://fishingtube.blogspot.com/2011/04/el-camino-de-la-muerte-boliviai-halalut.html[/postlink]

http://www.youtube.com/watch?v=XmNAaJ8Q3JMendofvid

[starttext]Ennél a videónál már javítottam a felbontáson.A  2. futószöveg színét kellett volna megváltoztatnom,mert a zöld színt nem igazán lehet olvasni,de a videó alján a fekete sávban azért lehet.A videó második részénél a zenének vége,onnan ugyanez a zene kezdődik elölről.A két zene timeline szerkesztésénél az előző elhalkul a következő pedig halkról indul.Sajnos egy nagyon pici időbeni eltolódás hallatszik úgy,hogy van egy pici üres zenei rész a videóban.De ez nem gond,sehol nem az,de én nem így szerettem volna.Az idővonal szerkesztésnél nincs jól összehangolva a két zenei rész.Ez van!De a videó minősége jobb és még jobb lesz!Sajnos nem sok időm van szerkeszteni.Heti 2-3 videót szeretnék készíteni,anyagom van hozzá bőven,de a munkálataim ebben akadályoznak.Így marad a heti egy videó.Ez is jobb mint a semmi.Majd igyekszem!Mindenesetre a szerkesztő szoftver minden tulajdonságát ismerni szeretném,ezért muszáj mindent kihozni belőle amit tud és amire képes.A több tízezer effektet még ki sem próbáltam.Az áttűnéseket mindet,de a részecske effekteket,a képkereteket amik videóhoz is jók,vagy a rengeteg text effektet még csak keveset próbáltam ki.


Death road [ A Bolíviai halálút]

A boliviai Andok mélyén vezet az északi Yungas országút, amely közel 70 kilométer hosszan köti össze La Paz és Coroico városát. A helyiek csak "El Camino de la Muerte"-nek, a halál ösvényének nevezik, amelyet 1995-ben hivatalosan is a világ legveszélyesebb útjának nyilvánították. Az út mellett szinte száz méterenként láthatóak a felállított keresztek, a szakadék mélyén roncsok hevernek.

Az út ijesztően veszélyes, a nagy forgalom ellenére csak egysávos, egyik oldalon a függőleges sziklafal, a másik oldalon a szakadék. Szűk hajtűkanyarok, keskeny átjárók., korlát sehol. A dzsungel miatt folyamatosan nedves a levegő gyakori a köd, az út a sártól csúszós. Legtöbb helyen nem szélesebb, mint három méter, és még ezt is nehezítik a fentről potyogó sziklák.

Az utat az 1930-as években a chaco-háború alatt építtette a hadsereg paraguayi rabokkal. La Pazt elhagyva az út felszökik 4650 méter magasra, és onnan ereszkedik le 1200 méterre Coroico városába. Érdekesség, hogy csak ezen az egy úton fordított a haladási irány, hogy a lefelé menők az ablakon kihajolva láthassák a saját kereküket.

A balesetek mindennaposak, a karcolásokat, kisebb ütközéseket fel sem veszik. Átlagban heti egy halálos baleset biztos van, a becslések szerint évente 200-300 ember hal meg az úton.

Napjainkra csökkent a helyi forgalom, mert 2006-ban elkészült az új út, két sávos, járdával, korlátokkal. Viszont az utat egyre több, az izgalomra vágyó turista keresi fel. Különösen népszerűvé vált a hegyi bringások között, mivel az út gyakorlatilag szinte teljes hosszában lejt. Pedig kerékpárral sem veszélytelen, 1998 óta 18 ismert halálos áldozat van.[endtext]

0 megjegyzés: